Breadcrumbs


Huvitavat taimedest

Logi sisse

 

 

Enimlevinud maitsetaimed on basiilik, estragon, koriander, meliss, petersell, rosmariin ja tüümian

 

Basiilik

 

Ladina keeles: [Ocimum bacilicum L.]

 Inglise keeles: Basil

 

Üks tuntumaid, armastatumaid ja hinnatumaid maitsetaimi. Basiiliku värskendavas, kuid soojas maitses ja aroomis domineerib vürtsnelk, kuid taime rohketel alaliikidel võib olla aniisi, tüümiani või kaneeli, aga ka sidruni või mõne muu puuvilja aroom ja maitse.

 

 

Estragon

 

Ladina keeles: [ Artemisia dracunculus L. ]

 Inglise keeles: Estragon

 

Päritolu: Lääne-Euroopa , Siber

 

Estragon on prantsuse köögi põhimaitseaine. Kuigi nn saksa ehk prantsuse estragon on aromaatseim (3% eeterlikke õlisid), siis põhja pool on levinum nn vene estragon (eeterlikke õlisid vaid 0.1%). Estragoni kasutatakse värskena, kuivatatult või õliga segatult. Estragon sobib eriti hästi küpsetatud ja hautatud toitudesse, kuna maitsestamiseks võib teda lisada toiduvalmistamise varases faasis. Eeterlike õlide sisalduse tõttu tuleks estragoni kasutada alati värskelt. Aromaatne estragon sobib hästi linnuliharoogade maitsestamiseks, hapukoore-ürdikastmetesse ja majoneesikastmetesse ning seeneroogade maitsestamiseks. Populaarne on estragon ka salatite, salatikastmete ja maitseäädikate koostises. Estragon on tuntud sauce béarnaise koostisosa, samuti andis just estragon värvi ja maitse tuntud rohelisele “Tarhuni” limonaadile.

 

  

Koriander

 

Ladina keeles: [ Coriandrum sativum L. ]

 Inglise keeles: Koriander

 

Väliselt peterselli meenutava koriandri lehed (kinza) sisaldavad rohkesti C-vitamiini ja on maitsvaks lisandiks salatites ja suppides.

Reeglina kasutatakse vaid koriandri lehti, ent nt. Tai köögis kasutatakse koriandrivarsi karride maitsestamiseks. Koriandrilehed on Mehhiko köögis enim kasutatav maitsetaim (nt guacamole) Koriandrilehti kasutatakse nii roogade kaunistamiseks, kui ka hakitult kastmete ja hautiste maitsestamiseks. Inglisekeelsetes maades tuntud ka Hiina peterselli nime all.

 

  

Meliss

 

Ladina keeles: [Melissa officinalis L.]

 Inglise keeles: Lemon balm

 

Päritolu: Vahemererannik

 

Eeterliku õli sisalduse tõttu mõjub ta rahustavalt. Kasutatakse ka verevaesuse korral. Sidrunimaitsega.

Annab värskendava maitse kalale, salatitele, jookidele, magustoitudele ja on lihtsalt ilus dekoratsioon. Tema lehti kasutatakse värskelt ja kuivatatult. Lehti lisatakse toidule, sest keetmisel aroom kaob. Eriti sobiv on meliss värske kurgi ja lehtsalati maitsestamiseks.

 

 

Petersell

 

Ladina keeles: [Petroselinum crispum Mill.]

 Inglise keeles: Parsley

 

Peale eeterliku õli sisaldavad petersellilehed rohkesti C-vitamiini, 200-300mg%. Köögiviljadest on suurema C-vitamiini sisaldusega maguspipar. Peterselli kasutatakse ka rahvametitsiinis, ta mõjub ainevahetusele soodustavalt.

Peterselli juured ja lehed sobivad nii värskelt kui ka kuivatatult liha-, kala-, seene-ja köögiviljatoitude, salatite ning kastmete maitsestamiseks.

 

 

Rosmariin

 

Ladina keeles: [ Rosmarinus officinalis L. ]

 Inglise keeles: Rosemary

 

Päritolu: Vahemeremaadelt

 

Rosmariini lehed on nahkjad, allakäändunud servaga. Värsked lehed on hallikasrohelised, alumine pind valge viltjas. Ka kuivatatud lehed on hallikasrohelised. Parimat vürtsi saab kuivadel kaljustel kasvukohtadel kasvavast rosmariinist.Omapärane kamprit meenutav lõhn ning kibe- mõru vürtsikas maitse.Vürtsina kasutatakse rosmariini värskeid ja kuivatatud lehti. Maitseainena kasutatakse noori, võrse ladvaosas asuvaid lehti, mida korjatakse enne õiepungade tekkimist ning kuivatatakse varjus. Korralikult kuivatatud lehed on haprad, ning peaaegu kokku rullunud. Maitseainena tuntakse iidsestest aegadest peale. Rohkesti kasutatakse Kreekas, Itaalias, Saksamaal, Skandinaaviamaades ja USA-s. Rosmariiniga maitsestatakse peamiselt liharoogi,(sea-, lamba-, küüliku-, kana-, pardi ja kalkuni praadi). Kasutatakse väikestes kogustes. Kuivatatud rosmariini lehed jahvatatakse, värsked hakitakse ja segatakse peeneks hakitud petersellilehtede ja võiga. Liha määritakse saadud pastaga kokku ja küpsetatakse. Rosmariin annab lihale ulukiliha lõhna. Mõõduka kogusega maitsestatakse ka suppe. Võib lisada liha- ja kanasupile, aga spinati ja hernesupile. Prantsuse köögis kuulub rosmariin supivürtside komplekti, mis pannakse supisse 5-6 minutiks. Rosmariini tuleb kasutada nagu loorberilehti. Üleseismisel annab supile kibeda maitse. Köögiviljatoitudest sobib hernepüree ja lillkapsatoidud.

 

 

Tüümian

 

Ladina keeles: [ Thymus vulgaris L. ]

 Inglise keeles: Thyme

 

Pärineb Lõuna- Euroopast Aed- liivatee lehti ja noorivõrseid tarvitatakse peamiselt kuivatatult, harva ka värskelt suppide, lihatoitude ja vorstide maitsestamiseks. Värske taim sisaldab 0,3- 0,5% eeterlikku õli, tümooli. Seda tarvitatakse hingamisteede katarride ja köha puhul. Aed- liivatee on antiseptilise toimega. Tuntud maitse- ja ravimtaimena.

Säilitatakse kuivatatult.

 

Allikas: Toidutare

 


Vilgo Lilled 2013